STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

EEN KOMEDIE MET ZES VROUWEN

Tekst: Neil Simon

Regie en decor: Joop van der Linden

Spel: Caroline Almekinders, Brit Vreenegoor, Nelleke Verwey , Nienke Brinkhuis,

Stella Kaspers, Margreet Luitwieler, Joop van der Linden en Jochem de Rooi.

Première 12 oktober 2001

Recensie De Gelderlander

 

Ouderwets-heerlijk Hof-avondje met kibbelende vriendinnen

 

Door SUZANNE HOENDERDAAL

Een groepje vriendinnen komt wekelijks samen om een spelletje triviant te spe­len en eens lekker bij te kletsen. In het nieuwe stuk van het Arn­hemse Theater ’t Hof. Een kome­die met zes vrouwen! gebeurt dat in het appartement van Olivia, ge­speeld door Caroline Almekin­ders. Een wat nonchalante dame die het niet zo nauw neemt met een stofje hier en een rommeltje daar. - Francis, gespeeld door Birgit Vree­negoor, is precies het tegenover­gestelde. Als zij het huis wordt uit-gegooid en bij Olivia aanklopt, stelt deze voor te gaan samenwo­nen. De rolverdeling in huis is duidelijk: Olivia werkt en Francis poetst en kookt. Wat Olivia niet heeft voorzien is de grondige ver­andering in haar eigen huis, het gebrek aan privacy, het commentaar op haar `normale' manier van doen en daarmee de groeien­de irritatie.

Theater Het Hof pakt er weer eens ouderwets lekker uit. Met een stuk van Neil Simon waar­voor op de een of andere manier altijd uitstekende hoofdrolspelers gevonden worden, die de hele zaak prettig de avond door jagen omdat ze het vak van komedie spelen verstaan. Met een regis­seur die niet bang is voor schrap­pen in de tekst. Dat er onder het vriendinnengroepje hier en daar een wat zwak spelende zuster zit is van minder belang, omdat ze als collectief optreden en karak­tervorming niet aan de orde is. Verder treden er nog twee heren aan voor de nodige afwisseling en zo wordt het een uiterst sma­kelijk geheel waarvan je lekker achterover leunend kunt genieten. Want de teksten van Neil Si­mon flitsen heen en weer, mede dankzij Almekinders en Vreene­goor. Dit is het soort theater waar Het Hof voor staat. Niet moeilijk en toch leuk. In een echt decor (wat zwaar uitgevallen dit keer) op een echt podium met echte gordij­nen. Het wordt een maand lang gespeeld, eventueel met verlen­ging als daarom wordt gevraagd en het zou me niet verbazen als dat gebeurt met deze komedie.

 

Theater Het Hof speelt: Een komedie met zes vrouwen! van Neil Si­mon. Vertaling: Nicolette Steemers. Techniek: Jan van Wijk. Spel: Caroline Almekinders, Brit Vreenegoor, Nienke Brinkhuis, Margreet Luitwieler, NeIleke Verwey, Stella Kaspers, Joop van der Linden, Jochem de Rooi. Regie: Joop van der Linden`.

Gezien: zaterdagavond (première), Theater Het Hof, Arnhem. Nog te zien al­daar: iedere woensdag tot en met zaterdag tot en met 10 november.