STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

ZOMAAR EEN CADEAUTJE

van Chtristopher Hampton

Decor, vertaling en Regie: Joop van der Linden

Speladviezen: Wannie de Wijn

met: Abeke Schreur, Joop van der Linden  en Jochem de Rooi

Muziek: Jan Klop,  George van Heeteringen en Joop van der Linden

première 8 juli 2021

Zomaar een Cadeautje speelt begin jaren 70, op het hoogtepunt van de vrouwenbeweging in de woonkamer van Bea’s flat.  Bea en haar vriend Peter zitten op een avond tevreden thuis, luisteren naar muziek , wanneer Bea’s voormalige vriend Freek inbreekt. Hij slaat Peter neer en weigert dan te vertrekken, zelfs als Bea dreigt de politie te bellen. Het blijkt al snel dat Bea Freek's werkreis naar het buitenland gebruikte om de relatie te verbreken, zoals ze al lang van plan was. Peter, tevens collega van het werk is nu bij haar ingetrokken. Freek weigert deze situatie te accepteren en Bea wordt gedwongen te kiezen.

 

Zomaar een cadeautje is ontstaan vanuit Christopher Hamptons vertaling van Ibsen's "Nora." Hij bemerkte tijdens het herschrijven, dat in de jaren zeventig waarschijnlijk evenveel vrouwen gevangen zaten in onbevredigende relaties met foute mannen als toen, en dat Ibsens toneelstuk niet langer provocerend genoeg was. Daarop besloot hij er maar meteen een eigen bewerking naast te schrijven, maar nu in de vorm van een komedie. Het werd meteen een groot succes in The Royal Court en in West End.

 

Nu, weer 50 jaar later, speelt Het Hof deze komedie in de hoop dat de geloofwaardigheid van Bea's  gedwongen keuze tussen een beminnelijk watje en een destructieve neuroticus, net zo overtuigend zal zijn als toen, ook al speelt het zich allemaal in de begin jaren 70 af.