STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

Recensie 23-7- 2016

Even ging de deur van de hel open

 

Theater Het Hof speelt Met gesloten deuren van Sartre met élégance

 

 

Door Ton Verbeeten

 

Heel even gaat de deur van de hel open. Het licht van de wereld schijnt de kamer binnen. Vlakbij me fluistert een dame, iets te luid: ‘Nou komt Onze Lieve Heer’.  Ik begrijp haar verademing. Maar vooral begrijp ik Jean Paul Sartre die vond dat zijn toneelstuk Huis Clos (Met gesloten deuren) een komedie  was.

 

De spanning is groot in deze voorstelling van Theater Het Hof en, waar wij allemaal ons wel iets voor kunnen stellen bij claustrofobie  is ook de uitdaging groot om ter verlichting ogen en oren wijd open te zetten.

 

Dat loont de moeite. Elke scène opent met Schubert in zacht, langzaam helder wordend licht. Spelers en decor tonen een grote élégance. En waar dat een lust voor het oog is, doen hun scherpe dialogen je de oren spitsen. Het fraaie is dat het tot in de vijfde en laatste scène van deze eenakter duurt voordat ze elkaar luidkeels te lijf gaan. Tot dan blijft het venijn onderhuids, maar o zo duidelijk voelbaar.

 

‘Three is a crowd’ is een staande uitdrukking, die niet van gisteren is. Ze beschrijft een situatie die om voortdurend wisselende coalities vraagt en, in ieder geval in Sartre’s overtuiging, onoplosbaar is. Daarom mag de situatie waarin Inés Serrano, Estelle Rigaud en José Cacine zich voor de eeuwigheid bevinden met recht de hel heten.

 

Anita Donk speelt Inés even krachtig als subtiel. Haar rol laat het meeste zien van de filosofische ideeën van Jean Paul Sartre en het zijn de dingen die zij zegt die je, ook intellectueel, het meest in hun greep houden.

 

Groter tegenstelling in karakter dan met Estellle is niet denkbaar. Is ook noodzakelijk om de zaak op scherp te zetten. Brit Vreenegoor speelt haar zeer overtuigend als een trieste vamp.

 

Tuurlijk is er ook nog Joop van der Linden, ‘Mister Het Hof himself. In zijn spel wordt José meer dan een aangever. Hij is het die het standpunt van Sarte dat iedereen op elk moment van zijn  leven de keuze heeft o zo duidelijk in de richting van: alleen schiet je er uiteindelijk niets mee op, buigt.

 

Met gesloten deuren is een voorstelling waarmee Theater Het Hof zijn statuur eer aandoet. En in die statuur zit ook de overtuiging dat goed spel licht is en zweeft door onze hoofden.

 

Eh, een ding nog: de rol van de huisknecht wordt afwisselend gespeeld door Jaap Huurman en George Deuss. George Deuss voorzag als gastheer het publiek van Theater Het Hof voor en in de pauze van de première op eminente wijze van een drankje en een hapje. Ook hij mag tot in der eeuwigheid blijven.

 

Met Gesloten Deuren (Huis Clos)

 

Het beroemdste toneelstuk van Jean-Paul Sartre, dat culmineert in de uitroep dat de hel de anderen zijn. Daarmee raakte hij een gevoelige snaar, die nog altijd naklinkt. Die zin is een van de filosofische wachtwoorden van de vorige eeuw geworden; zoals Sartre een van haar emblematische intellectuelen was: eenzijdig en soms aanstootgevend, maar tegelijkertijd visionair en inspirerend.

Met Gesloten Deuren was tien jaar geleden een grote theaterhit en werd door zowel door de pers als het publiek bijzonder enthousiast ontvangen. Het wordt ook nu weer gespeeld door Anita Donk, Brit Vreenegoor en Joop van der Linden.

De bediende wordt afwisselend gespeeld door Jaap Huurman en George Deuss

 

Drie personen zijn na hun dood veroordeeld tot de hel. Deze ziet er totaal anders uit dan ze zich ooit hebben kunnen voorstellen en hoewel het nog niet direct tot hen doordringt, zijn ze gedoemd voor eeuwig in elkaars gezelschap te verkeren.


van 21 juli t/m 20 augustus

iedere donderdag, vrijdag en zaterdag - 20.30 uur - entree  €16,00

matinee op zondag 31 juli en 14 augustus om 15.00 uur

reserveren: tel: 026-3514436 - email: reservering@theaterhethof.nl

 

Aanvang 20.30 uur - Entree €16,-

Reserveren: reservering@theaterhethof.nl - Tel: 026-3514436

Theater Het Hof, Boekhorststraat 58 - 6828 DV Arnhem

MET GESLOTEN DEUREN

Tekst: Jean-Paul Sartre

Regie: Erik Lars

Met: Anita Donk, Brit Vreenegoor, George Deuss, Jaap Huurman en Joop van der Linden

Première: 23 juli 2016