STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

 

Geluk moet je afdwingen, zegt men.

Dan is dit wat er gebeurt.

 

Deze komedie gaat over een echtpaar, Tom en Ellen dat al bijna twintig jaar bij elkaar is. Ze hebben gekozen voor een leven met elkaar en met hun werk, kinderen passen daar niet in. Ze zijn allebei professionals en overtuigd van hun geluk. Hun leven is gebaseerd op rationele overwegingen.

 

Mara, een vriendin die absoluut single wil blijven, wil wel graag een kind. Daarmee worden verborgen emoties blootgelegd tussen Tom en Ellen. En opeens wordt hun rotsvaste waarheid een leugen.

 

Plotseling worden ze alle drie geconfronteerd met de emotionele gevolgen van hun rationele keuzes en komen ze erachter dat rationalisatie een manier is

om de waarheid niet onder ogen te zien.

 

Maar wanneer die waarheid uiteindelijk toch boven komt, lijkt alles een leugen.

 

Recensie: UIT in Arnhem

Première gezien: 26 maart 2016 in Theater Het Hof

Reporter: Elaine Toes

Locatie Theater Het Hof: Boekhorstenstraat 58 te Arnhem

Een genoegen om in het leukste theater van Arnhem deze première te bezoeken. Allereerst is men direct bij de entree in de sfeer van het pluche aanbeland, waar als altijd een hartelijke ontvangst plaatsvindt door Ria van den Akker, die mij voorziet van een goed verzorgd programmaboekje.

Achter de tochtdeur en fluwelen gordijnen bevindt zich de sfeervolle zaal. Er staan tafeltjes bij de stoelen, waar op kaarsjes branden en bakjes met een knabbel. Dit geeft een twist aan de theaterbeleving die zich het best laat omschrijven als ‘uit en thuis ineen’. Ik verkeer in het gezelschap van twee dertigers die het theater als ‘gemoedelijk’ typeren. Een van de gave dingen in dit theater is de mogelijkheid met de acteurs na te praten. Dat is vaste prik, evenals het gastenboek waar je je indrukken kwijt kunt.

‘Volmaakt geluk’ is een wrange komedie van Charles den Tex, kondigt Joop van der Linden aan. Hij is een van de drie professionals die het stuk dragen. Joop van der Linden speelt Tom. Met hem spelen Caroline Almekinders (Ellen) en Hanne Jacobs in de rol van Mara.

Het stuk vangt aan met een herkenbare scene, een echtpaar dat zich voorafgaand aan de komst van de gast druk maakt om minieme details op de dinertafel en hierover de meest uitvoerige discussies weet te voeren. Je denkt dan al genoeg te weten over dit huwelijk. Uiteraard is het echter niet zo eenvoudig als je verwacht dat het zal zijn. Het wordt al spannend als de vriendin (Mara) die op bezoek is, aangeeft moeder te willen worden en nog spannender als zij onthult wie haar wel een geschikte vader lijkt. Een ontboezeming van de vrouw van het echtpaar (Ellen) doet de avond al op zijn grondvesten trillen. De drie acteurs spelen na deze eerste scène in afwisselende combinaties in een gevarieerd decor. Er zijn zes decorwisselingen die gladjes verlopen.

De drie acteurs weten de vaart er goed in te houden en daarmee een prettig energiepeil in de zaal. Dit maakt het bezoek aan Theater Het Hof gegarandeerd tot een onderhoudende avond, die vermaakt maar ook tot denken aanzet. “Eerlijk zijn” is een thema. Maar wat is “eerlijk”?

Net als je denkt dat je weet hoe het zal aflopen, vindt een schokkende wending plaats. Een verrassing die niemand zag aankomen. Deze wijziging van posities is even slikken. Is dat nou wel rechtvaardig? De haren rijzen je te berge. Al met al is zo’n theaterstuk dus eigenlijk net het echte leven.

Deze mooie voorstelling is tot en met 24 april te zien.

Een aanrader!

VOLMAAKT GELUK

Tekst: Charles den Tex

Regie: Erik Lars

Met: Caroline Almekinders, Hanne Jakobs en Joop van der Linden

Première: 26 maart 2016