STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

KRUIMELS

Tekst: Neil Simon

Regie en decor: Joop van der Linden.

Met: Lilian van den Berg - Sussannah Elmecky - Brit Vreenegoor -

Joop van der Linden - Donat Ontskul en Dick van der Stoep

Première: 17 november 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Repetitiefoto met Brit Vreenegoor en Joop van der Linden

                                                                           Foto: Hans Broekhuizen

De Gelderlander

 

Nieuw stuk regisseur Joop van der Linden in Theater Het Hof

Zaal Het Hof is bij 'Kruimels' nachtclub

`Kruimels' heet de komedie die zaterdag in première gaat in theater Het Hof.  Een muzikale bewerking van `Een doos vol kruimels' dat hier in 2000 al te zien was.

 

door Piet Venhuizen

.. ..............................

In het Arnhemse theater Het Hof is tot en met 15 decem­ber vier keer in de week een stuk te zien van de meest gespeelde toneelschrijver ter wereld na Shakespeare.

Nooit van Neil Simon gehoord? Toch worden zijn stukken onafge­broken op Broadway gespeeld en is er in New York een theater naar hem vernoemd, waar alleen zijn stukken te zien zijn. Het stuk Krui­mels dat nu in première gaat heet eigenlijk The Gingerbread Lady en dateert uit 1970.

„Neil Simon wordt onderschat om­dat hij alleen komedies schrijft", zegt Joop van der Linden, eigenaar van theater Het Hof. "Professio­nals nemen liever een schrijver als Aykbourn, die heeft meer status, en voor amateurs is Simon te moeilijk. Daarom kennen mensen hem vaak niet. Maar hij is echt een prachtige schrijver."

De verlopen nachtclubzangeres Eveline Meara (Lilian van den Berg) komt thuis uit een ontwenningskliniek. Haar ex-minnaar Chris Bennink (Joop van der Linden), haar homoseksuele vriend Marcel Vermaak (Donat Ontskul) en haar vriendin Roos  van.Wijk (Brit Vreenegoor) vangen haar op, maar zijn bij nader inzien meer met hun eigen sores bezig. Dan staat Evelines dochter Pauline (Susannah Elmecky) voor de deur; zij wil bij haar moeder intrekken. Volop stof voor tragikomische ver­wikkelingen. Ook twaalf jaar gele­den zette Joop van der Linden het stuk al op de planken in Het Hof, met Van den. Berg, Ontskul en zichzelf in dezelfde rollen. „Maar ik heb het stuk nu helemaal be­werkt", vertelt hij. „Het belangrijk­ste verschil is dat er nu muziek in zit. Van de zaal van het theater heb ik een nachtclub gemaakt. Al­leen de woonkamer van Eveline is op het toneel, de rest van het stuk is in de zaal. De bezoekers, die bij ons altijd al aan tafeltjes zitten, bevinden zich temidden van de ac­teurs,"

Van der Linden is erg blij met de deelname van de bekende Arn­hemse pianist Dick van der Stoep. Die heeft de muzikale arrangemen­ten gemaakt en treedt zelf op als nachtclubpianist. Dat Lilian van den Berg ook echt zangeres is, komt goed uit.

Na Wankel evenwicht van Edward Alby en Spiegels van Dimitri Eren­kel Frank is Kruimels dit jaar het derde stuk van Van der Linden in Het Hof. Afgezien van een kleine subsidie van de gemeente is hij ge­heel zelfvoorzienend. „De acteurs zijn niet in vaste dienst, ik huur ze in", vertelt hij. „En ik heb geen reiskosten, want ik speel alleen in eigen huis. Zo houd ik het vol."

Recensie Arnhem Direct
Bent u al in de Arnhemse Club Royal geweest?

Leverne Bruins

Hebben we in Arnhem een nieuwe nachtclub? Nee nee, het is theater Het Hof dat speciaal voor de voorstelling “Kruimels’’ is omgetoverd in Club Royal. Van 15 november tot en met 15 december speelt deze voorstelling in één van de meest sfeervolle theaters van Arnhem. Een aanrader? Ja zeker!

De echte Hof-ganger zal een deel van de acteurs herkennen. Lilian van den Berg, Donat Ontskul, Brit Vreenegoor en Joop van der Linden vervullen weer een rol in dit nieuwe stuk. Alhoewel, nieuw is het niet helemaal. Twaalf jaar geleden heeft dit stuk in Het Hof gespeeld onder de naam ‘Een doos vol kruimels’. Ook toen speelden bovengenoemde acteurs deze rollen. Natuurlijk zijn er wel veranderingen, zo zijn er twee nieuwe rollen ‘bijgeschreven’ voor Brit Vreenegoor en de veertienjarige Susannah Elmecky. Daarnaast speelt Dick van der Stoep tijdens de voorstelling live allerlei nummers op een extra podium, wat een bijzondere sfeer geeft. ‘Kruimels’ is voor deze gelegenheid herschreven naar deze tijd. Het grootste verschil is toch misschien wel de nachtclubsfeer die gecreëerd is. Als publiek zit je letterlijk in de club waar het stuk zich grotendeels afspeelt.  ‘Kruimels’ is een bewerking van het bekende Broadway-stuk ‘Gingerbread Lady’ van Neil Simon. De alcoholistische zangeres Evy Meara (Van Den Berg) komt thuis na een paar maanden afkickkliniek waar ze ontvangen wordt door haar twee beste vrienden Marcel (Ontskul) en Roos (Vreenegoor). Evy die schreeuwt om aandacht, krijgt niet wat ze verwacht. Marcel de geflopte homoseksuele acteur is wanhopig bezig met het zoeken naar zijn eerste en laatste glansrol (en het liefst een lekkere jonge god) en Roos houdt zich voornamelijk bezig met haar dichtgeplamuurde snuitje en rampzalige huwelijk. Als klap op de vuurpijl staat Evy’s zestienjarige dochter Pauline opeens voor de deur met de boodschap dat ze bij haar moeder intrekt. Uiteraard kan de liefde niet ontbreken: daar komt Chris om de hoek (Van Der Linden). De veel jongere muzikant waar Evy keer op keer als een blok voor valt. Jammer genoeg voor Evy zit Chris nog in zijn ‘wilde levensfase’ en laat haar steeds zitten.

Het leven van Evy staat op z’n kop, wat moet ze in hemelsnaam met haar dochter waar ze eigenlijk niet voor kan zorgen? Waarom denkt iedereen aan zichzelf? Wie is mijn grote liefde en waar vind ik hem? Maar vooral: wanneer mag ik weer drank?! Wat een schrijnend verhaal zult u denken, en dat is ook zo. Het is allemaal één brok ellende, maar ik heb zelden zo hard bij een toneelstuk gelachen. Van Den Berg schittert in haar rol als Evy, ze weet de balans tussen treurnis en scherpe humor zeer goed te behouden. De muziek die live gespeeld en gezongen wordt, is ook erg vermakelijk. De diverse types die neergezet worden door de acteurs, zijn allemaal interessant. Niet één keer heb ik op mijn horloge gekeken, de tijd vloog.

Kortom, een fijne avond met goed vermaak. Ik zou zeggen: reserveer, bestel de ‘Club Royal cocktail’, neem plaats in de nachtclub en geniet!