STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

Recensie:De Gelderlander 26-7-2010

 

Jantje lacht, Jantje huilt

bij Tjechov in Het Hof.

Door Nicole Beaujean.

 

Achteraf was het misschien leuk geweest om de premièrevoorstelling in Theater Het Hof in het gezelschap van een fles wodka te beleven. De hele avond ademde Rusland: de woorden van Tjechov, de vioolmuziek van Tsjaikovski, decor en kostuums. Maar als de airco uitging in het sfeervolle theatertje, was het direct wat lastiger om je te verplaatsen naar de Siberische hoogvlakten op het ijskoude Russische platteland.

Brit Vreenegoor, Jan Verhoeven en Joop van der Linden speelden zaterdagavond twee komische eenakters van Anton Pavlovitsj Tjechov, Russische schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. Wat niet iedereen weet is, dat deze Tjechov oorspronkelijk geneeskunde studeerde en ook twee jaar lang praktiseerde.

Tijdens zijn studie en in zijn beginjaren als arts komt Tjechov in contact met allerlei menselijke ellende, ziekte en dood; ervaringen die zijn kennis van de menselijke psyche verrijken. In 1890 reist Tjechov naar het verbanningseiland Sachalin, waar zich een strafkolonie bevindt. Ook zet hij zich in bij de bestrijding van een cholera-epidemie (1892).

Al deze belevenissen maakten hem tot een sociaal schrijver en vormden een inspiratiebron voor zijn nieuwe carrière. Tjechov stond aan de basis van het psychologisch realisme en schiep het zogenaamde “stemmingstheater” over personages die zich proberen te ontworstelen aan hun uitzichtloze of saaie situatie.

'Tjechovs stukken worden vaak zwaarmoedig en tragisch gespeeld, terwijl hij ze eigenlijk niet zo bedoeld had’, aldus de flyer van Theater Het Hof over de voorstelling Het Aanzoek en De Beer. Hoewel het gewaagd is en zelfs gevaarlijk kan zijn om iemands intentie twee eeuwen later te duiden, is het zonneklaar dat regisseur Joop van der Linden voor een luchtige invulling van Tjechovs eenakters koos. De cast mikt consequent op de besmuikte of zelfs schaterlach en dat is even wennen, maar op hun acteerwerk valt niets af te dingen. Van der Linden, die zelfs ook een dubbelrol voor zijn rekening neemt, is soms wat moeilijk verstaanbaar vanwege een wat slordige articulatie. Chapeau voor de tachtigjarige Verhoeven, geboren Arnhemmer en nog lang niet te stram om voor de ruwe landeigenaar op de knieën te gaan. Het spel van deze oude rot is naturel en op een aangename manier “tongue-in-cheek”.

Het moet heerlijk zijn om twee zulke uiteenlopende rollen te spelen als Vreenegoor in deze voorstelling doet. Vóór de pauze mokkend en pruilend; na de pauze boers en recht voor zijn raap, met een vet Haags accent.
Het trio is prettig, goed op elkaar ingespeeld en valt geloofwaardig van de ene ruzie in de andere. Het is echt “Jantje lacht, Jantje huilt” met deze Tjechov en dat maakt de voorstelling aangenaam a-literair.

HET AANZOEK EN DE BEER

Tekst: Anton Tsjechow  Regie en decor: Joop van der Linden.

Met: Brit Vreenegoor, Joop van der Linden en Jan Verhoeven.

Première 24 Juli  2010