STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

EEN WEEKEND PRWX-Q-STRADEEL

Naar teksten van Neil Simon en Marvin Hamlish.

Regie en decor: Joop van der Linden. Speladviezen: Judith Brokking

   Met Nanette Edens - (v.a. 17 dec. Trudy Klever), Roeland Drost,

Hans Karel Finieg en Joop van der Linden.

Première: 30 november 1996.

Recensie Arnhemse Courant

 

Sfeervolle opening theater Het Hof

 

Door RIJK VAN ROTTERDAM

ARNHEM - Als je er binnen komt hoor je Roeland Drost op een Hammondorgel spelen. De bediening is in volle gang: Je waant je in een vaudevilletheater in de jaren dertig in Parijs, of in een Brechtiaans thea­ter in Berlijn. Het nieuwe thea­ter Het Hof ontbreekt het niet aan sfeer.

 

Gisteravond werd het geopend, aan de Boekhorstenstraat in Arn­hem. Herman Hofman; die als ambtenaar voor cultuur van de gemeente Arnhem vanaf het eer­ste uur betrokken was bij de plan­nen van theatermaker Joop van der Linden om een speciaal thea­tertje te vestigen, refereerde aan Van der Lindens droom. „Hij zei: 'Desnoods speel ik Hamlet in een schuur'. En later 'Desnoods speel ik Hamlet in m'n eentje'." Het feit dat theater Het Hof er gekomen is, in respectievelijk het voormalige gymnastieklokaal, de circus­school van Joe Andy en het Par­doestheater, noemde Hofman een sprookje dat werkelijkheid is geworden.

De eerste productie van Van der Linden, met de nauwelijks uit­spreekbare titel ‘Een weekend Prwx-Q-Stradeel', werd gister­avond als try-out gebracht. Mor­genavond is de officiële première De tekst en muziek zijn van Mar­vin Hamlisch en Neil Simon, de liedteksten van Carol B. Sager. De regie is van Van der Linden die in het stuk een gearriveerde compo­nist speelt. Een blasé-figuur die opgescheept wordt met een qua succes op doorbreken staande tekstschrijfster. Zij heeft er moei­te mee om met haar vrlend Leo te breken. De componist heeft er moeite mee om toe te geven aan zijn gevoelens voor haar.

 

Kletsen

 

Het gaat in theater Het Hof niet al­leen om de voorstelling. Het gaat ook om een drankje en wat klet­sen met elkaar. Maar al op de ope­ningsavond was duidelijk dat in Het Hof alles eigenlijk theater is. Er loopt een bedrijfsleider rond, oftewel een 'grand utilité' (Hans Karel Fienieg) die de boel goed in de gaten houdt en af en toe als toneelknecht of in een absurde bijrol op het podium verschijnt. Het toneelstuk speelt zich af en toe in de zaal af. Illusie en werkelijkheid lopen door elkaar heen.

Van der Linden stond het zo voor ogen, in de Jaren tachtig al toen hij een theatertje wilde stichten aan de Hoflaan in Arnhem (van­daar de naam Het Hof). Een thea­ter waar gedurende weken avond aan avond dezelfde voorstelling is te zien.

 

Het Hof, Een weekend Prwx-Q-Stradeel`, november/december dagelijks (behalve maandag) te zien in theater Het Hof, Boekhor­stenstraat 58, ARNHEM (20 uur).

 

-------------------------------------

Recensie De Gelderlander

 

Een weekend Prwx-Q-Stradeel naar de muscial They are playing our song van Neil Simon en Marvin Hamlisch door Het Hof. Spel: Joop van der Linden en Nanette Edens. Grand utilité: Hans Karel Fienieg, Regie: Joop van der Linden. Licht/ techniek: Jan van Wijk en Burnie Jansen. Gezien. zaterdagavond (première) in Theater Het Hof Boekhorstenstraat 58, Arnhem. Nog te zien aldaar de komende vier weken iedere avond, met uitzondering van maandag.

 

 

Door SUZANNE HOENDERDAAL

 

Wie het theater Pardoes in de Boekhorstenstraat ken­de, zal niet weten wat hij  ziet als hij de getransformeerde ruimte van Theater Het Hof binnen komt. Een heuse theaterzaal ty­pe bonbondoos maar dan min­der verguld en Plucherig. Een ouderwets lijstentoneel met rode velours gordijnen. 'Een open balcon met twee houten trappen. Een bar in de rug en in het mid­denvak cafétafeltjes en stoeltjes voor het publiek dat daar be­diend wordt. Je stapt onmiddellijk een be­haaglijke sfeer binnen.

De bedoeling is dat in dit theater iedere avond (behalve maandag) Een weekend Prwx-Q-Stradeel gespeeld wordt. Vier weken ach­ter elkaar. Een muzikaal blijspel dat de gezelligheid nog eens ex­tra luister bijzet.

Prwx-Q-Stradeel is geen plaatsnaam, dat zijn letters die je over­houdt bij scrabble, merkt Sonia Slewak op als ze met Erwin Bra­ber door het Friese landschap rijdt. Ze zijn op weg naar een verhouding die beiden verwart, Werken ze samen,vrijen ze samen of doen ze allebei?

 

Dat laatste is onvermijdelijk, maar niet zonder Problemen. Sonia is een temperamentvolle tekstdichteres annex zangeres die nog een oude relatie met zich mee sleept. Erwin is een gelau­werde componist die krampach­tlg probeert greep op de situatie te houden. Samen maken ze prachtlge nieuwe liedjes die in het stuk verweven zitten als krenten in de pap., Joop speelt goed piano en zingt, Nanette heeft een mooie zangstem.

De pap zelf is van een vertrouwd soort: zoet en maagvullend. Niet origineel,niet aangrijpend maar gewoon lekker voor een ongecompliceerde avond uit.

Vooral Nanette Edens speelt Sonia met een hartverwarmende charme. Joop van der Linden wil af en toe iets te nadrukkelijk leuk zijn , een beetje minder van het goede zou zijn strijd tussen hart en verstand wat meer inhoud kunnen geven. Maar wat niet is kan nog komen in de loop van de komende vier weken. Alle tijd om het stuk bij te schaven op subtiliteit.

De one-liners vliegen je om de oren, de dialogen zijn spits en flitsend, het tempo is goed. Tus­sen de bedrijven door danst een man die ze grand utilité hebben genoemd: een kruising tussen inspiciënt en entertainer. Een wat vreemde eend die als grap de boel moet relativeren.

lk zou dan ook van harte willen zeggen, gefeliciteerd Joop. Met je theater en met je voorstelling. Toi, toi, toi.

 

------------------------------------------

 

Trudi Klever tegenspeelster Van der Linden

Door onze kunstredactie

 

ARNHEM - De Arnhemse actri­ce Trudi Klever neemt de rol van de tekstschrijfster Sonia Slowak, die werd gespeeld door Nanette Edens, over in het stuk Prwx-Q­Stradeel. Nanette Edens is na een aantal weken wegens persoonlij­ke omstandigheden gestopt met het spelen van de rol in het Arnhemse continutheater Het Hof. Zij was in het stuk, een bewer­king van de musical They are playing our song van Simon en Hamlisch, de tegenspeelster van Joop van der Linden, die de rol van de succesvolle componist Er­win Braber vertolkte.

Trudi Klever, in 1992 afgestu­deerd aan de toneelschool in Arnhem, deed vaker mee aan stukken van Theater Het Hof, zo­als de zomerproducties Mahagonny en de Driestuiversopera.

In het continutheater van Van der Linden zijn door het stoppen van Nanette Edens een week lang geen voorstellingen meer gegeven. De eerste voorstelling met Trudi Klever is voor dins­dagavond 17 december gepland. Vervolgens wordt het stuk tot en met 31 december elke avond - maandagen uitgezonderd - ge­speeld. Het theater ligt aan de Boekhorstenstraat in het Arn­hemse Spijkerkwartier.