STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

KUNST

Van Yasmina Reza. - Regie en decor; Joop van der Linden.

Met; Paul Gieske, Joop van der Linden en Donat Ontskul.

Première 11 september 2004.

Recensie De Gelderlander

 

Vriendschap centraal in Vermakelijk toneelstuk

Door SUZANNE HOENDERDAAL

 

 

Het stuk heet Kunst. Het gaat ook over kunst, maar dan voor-namelijk over de kunst van de vriend­schap. Wat investeer je in vriendschap. Hoe eerlijk ben je te­genover je vrienden. Hoeveel compassie zit er in die eerlijk­heid. Wat verdraag je van je van je vrienden en wat niet.

Als een van hen voor veel geld een compleet wit schilderij aan­schaft, laat je hem dan weten dat hij gek is en verdenk je hem van kunstsnobisme of neem je de moeite het schilderij eens goed op je in te laten werken? Je mag het dan niet mooi vinden, maar wordt daarmee meteen de hele vriend verdoemd? Eenmaal op die weg komen ook nog een stel oude koeien uit  de  sloot  en  het

conflict is geboren. Tussen de ene met het schilderij en de andere die het bullshit vindt, plus een derde die als be­middelaar optreedt en daardoor ook de wind van voren krijgt. Drie veel geziene spelers bij Thea­ter Het Hof hebben Kunst opge­pakt. Het lijkt een makkelijk spel, maar de subtiliteit en lompheid vragen veel inlevingsvermogen en concentratie. Omdat het ook nog erg `om te lachen' is, is een goede timing eveneens van belang. Nog een handicap: een meespelende regisseur. Mis­schien had een aparte regisseur er nog meer uit kunnen halen, maar feit is dat Joop van der Lin­den, Paul Gieske en Donat Ontskul er met hun drieën prima uit kwamen.

Nou heeft schrijfster Yasmina Reza ook voor ijzersterk materiaal gezorgd met een ont­knoping die zowel verrassend is als vilein, maar de drie heren zul­len je toch eerst langs alle voetan­gels en klemmen van een vrij sta­tische monotonie moeten voe­ren. Donat Ontskul kreeg dan ook niet voor niets een open doekje voor een snelle monoloog over perikelen rond een huwe­lijksaankondiging. Kortom, `het leukste theatertje van Nederland' heeft tot half oktober weer een feestje op de planken te bieden.

 

Theater Het Hof speelt Kunst van Yasmi­na Reza. Vertafing: Carl Ridders. Spel: Paul Gieske, Joop van der Linden, Do­nat Ontskul. Gezien: zaterdagavond (premiere) in Theater Het Hof, Boek­horstenstraat 58, Amhem. Nog te zien aldaar: iedere woensdag t/ m zaterdag tot en met 16 oktober.