STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

OBSCENE FABELS

Tekst: Dario Fo

Regie: Joop van der Linden.

Gespeeld door Mars Teunisz.

Première: 26 november 2004.

Recensie De Gelderlander

 

Het is weer feest

in theater Het Hof

Door SUZANNE HOENDERDAAL

 

Wat een leuk verhaal over groepen zeer ge­respecteerde vrou­wen die, zo'n honderd jaar ge­leden, elkaar fabels en sprook­jes vertelden. 's Avonds, als de kinderen naar bed waren, werden de verha­len steeds ondeugender. Franca Rame, de vrouw van Dario Fo, verzamelde een stel van die obscene fabels en haar man maakte er bewerkingen van voor toneel. Mars Teunisz, op zijn beurt, zocht er een paar uit om te ver­tellen.

Lucius en de ezel bracht hij al eerder op het podium van thea­ter Het Hof, maar De Poeze­muus was nieuw voor Arn­hem. Beide verhalen, ook al zijn ze totaal verschillend van sfeer, doen het uitstekend op een avond.

Speelt Lucius en de ezel zich af in het klassieke Griekenland, waarin Lucius zich ontpopt als een tovenaarsleerling die het, verkeerde drankje drinkt, De Poezemuus is overgebracht naar de Gelderse Achterhoek, compleet met dialect en Ach­terhoekse landschappen en boeren van een eeuw of wat ge­leden.

Teunisz is een geestige vertel­ler die je moeiteloos de verha­len in trekt. Een Griekse zuil is de entoura­ge voor de wonderlijke trans­formatie van Lucius van Samo­sate. Diezelfde zuil, maar dan horizontaal op de vloer gelegd en met een doek bedekt, is zo­wel boomstronk als slapende schone in De Poezemuus. Het verhaal gaat over de we­reldvreemde, maar doodgoeie schaapherder Scheeperke Peer, de foute meneer pastoor, het mooie meisje en haar hila­rische moeder. Schitterend zo­als de Zevenaarse toneelspe­ler/cabaretier Mars Teunisz met name die moeder neerzet. De obsceniteiten in beide ver­halen zijn nooit plat, maar ver­schrikkelijk om te lachen en soms erg schattig, zoals de poe­zemuus waar Scheeperke Peer mee te maken krijgt. Dat ligt natuurlijk ook aan het persona­ge, dat absoluut niet weet wat een poezemuus is.

Op de voorste rij zat Kenzo, een jongetje van twaalf, dat misschien niet alles helemaal begreep, maar meer dan ge­noeg om zowat van zijn stoel te vallen van het lachen. Om hem heb ik ook enorm plezier gehad: Toch is het ook zonder Kenzo voorlopig weer feest in Theater Het Hof. Zolang Mars Teunisz er maar is.

 

Theater Het Hof brengt uit Ob­scene fabels van Dario Fo: Lucius en de Ezel en De Poezemuus. Vertaling, bewerking en spel: Mars Teunisz. Regie: Joop van der Linden.- Gezien: zaterdagavond (première) Theater Het Hof, Arnhem. Nog te zien aldaar: iedere woensdag tot en met zaterdag tot en met 11 december.