STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

HEMELSE VROUWEN

van en door Xantippe.

Regie en decor: Joop van der Linden

met: Tenar van Kooten-Niekerk, Jennifer van der Hart, Cathelijne Maat en Janneke Schaareman.

Wereldpremière: 20 januari2006

Recensie De Gelderlander

Xantippe doet van alles zonder fallus

dinsdag 24 jan. 2006

 

Door ELKE JANSEN

Vanuit de hemel kwamen ze nedergedaald. Vier onsterfelijke vrouwen - Maria Callas, Marilyn Monroe, Jackie Bouvier Kennedy Onassis en Jeanne d'Arc - zongen vrijdag in theater Het Hof over het geheim van eeuwige roem.
 

Ze zijn er niet om clichés omver te werpen, de dames van Xantippe. Integendeel, er gaat een flink vergrootglas op alles wat vrouwelijk of juist anti­vrouwelijk is, waarbij zelfspot en ironie hoogtij vieren. In hun kersverse theatervoorstelling Hemelse Vrouwen vertellen de pianiste en drie zangeressen het publiek precies wat je nodig hebt om beroemd te worden:

uiterlijk, een rijke man, talent, schone schijn en de onbenoembare `X-factor'. Ter illustratie komt een wirwar van stijlen voorbij, van rauwe smartlap tot Mozartopera.

 

De dartele dames voelen steeds beter aan waar hun talenten zitten, hoewel ze zich af en toe nog lijken in te dekken door iets te blije huppelscènes. Niet nodig, want het is echt heerlijk om te luisteren en kijken naar de wulpse warme Puccini-diva Janneke Schaareman. Of naar Jennifer van der Hart, die in Bernsteins Glitter and be gay haar speciale talent voor musical laat zien: krachtig, en zowel theatraal als muzikaal heel expressief. Hoe vervelend ook voor Marilyn Monroe, die er weer eens als een dom blondje vanaf komt, steelt de veelzijdige pianiste Cathelijne Maat de show met een aanstekelijke karikatuur. Tenar van Kooten Niekerk alias Jeanne d'Arc zingt een mooi liefdeslied en doet een geweldig droogkomische amputatiescène. Haar collega's beamen:

„Wij doen alles zonder fallus."

`Hemelse vrouwen' van Xantippe. Gezien: vrijdag in Theater het Hof. Nog te zien: vanaf nu t/m 11 februari iedere woensdag t/m zaterdag.