STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

HUIS CLOS

Tekst: Jean-Paul Sartre

Regie: Jan van Eijndthoven en Joop van der Linden

Met:  Anita Donk, Brit Vreenegoor, Joop van der Linden en Dennis Veulings.

Première: 10 juni 2006.  

Magistraal spel in Theater het Hof

Laag voor laag pellen zij el­kaar af, deze drie mensen van wie je veel kunt zeggen, maar niet dat ze na een lang en gelukkig leven aan ouder­dom gestorven zijn. Huis Clos in Theater het Hof. Ge­nieten en nog eens genieten.

 

Door NICOLET STEEMERS

 

Drie mensen, ver­oordeeld tot elkaar in een van (bijna) alle franje ontdane ka­mer. Inez Serrano, Estelle Ri­gaud en José Garcin hebben op het eerste gezicht maar een ding gemeen: ze zijn dood. Maar de dood heeft hen niet verlost van hun aardse beslommeringen. Hoewel er geen contact meer mogelijk is, hebben ze nog altijd uitzicht op de aarde en het leven dat mensen daar zonder hen voortzetten. Daarop concentreren ze zich wanhopig totdat het tot hen doordringt dat het leven ook doorgaat zonder hun belangwek­kende aanwezigheid en zij uiteindelijk alleen elkaar nog heb­ben.

`Huis Clos' is de titel van dit fascinerende psychologische experiment. Een van de grondprincipes van de Franse schrij­ver en filosoof Jean Paul Sartre was dat een mens altijd voor een keuze staat. Zelfs als hij, gevangen zit of een pistool tegen­ zijn hoofd gedrukt krijgt, heeft hij nog de keuze: mee- of tegen­werken. Die radicale vrijheid in combinatie met het uitgangspunt dat mensen op aarde zijn om elkaar het leven zuur te ma­ken, levert uiterst spannende literatuur en toneel op. Als het dan ook nog gebracht wordt zo­als Theater het Hof dat zaterdag­avond deed, zijn de omstandig­heden optimaal. Brit Vreeneg­oor en Joop van der Linden waren weergaloos als Estelle en Garcin. Anita Donk vertolkte de mysterieuze, intrigerende duive­lin Inez Serrano.