STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

TIEN KLEINE NEGERTJES

Tekst: Agatha Christie. Regie en decor: Joop van der Linden

met: v.l.n.r. Brit Vreenegoor, Michiel Kerbosch, Anne Cazemier, Joop van der Linden, Jet Pit, Jan Verhoeven, Ria Hell, Chris van der Laan (sub), Mars Teunisz (sub), Hans Karel Finieg en Ben Hagemans.

Première 9 september 2006.

Recensie De Gelderlander

 

Thriller met een vette knipoog

 

Door NICOLE. BEAUJEAN

 

Ter gelegenheid van het tweede lustrum zet het Arnhemse Theater Het Hof Agatha Christies bestseller Tien kleine Negertjes op­nieuw op de planken. Een groot deel van de cast uit 1997 is ook in 2006 present, evenals regisseur/acteur Joop van der Linden. De Amsterdamse acteur Michiel Kerbosch, jarenlang be­kend als Wegwijspiet, neemt de rol van ex-legerofficier op zich. ; Helaas kan ook hij ons geen wegwijs maken in dit spelletje le­vend Cluedo.

Het is best gewaagd: de inmid­dels behoorlijk belegen detecti­ve opnieuw afstoffen en in nieuw jasje steken. Wie kent Christies thriller immers niet en heeft niet de film of een van de theater-bewerkingen gezien?

Het verhaal is bekend: in een villa op een verder onbewoond eiland zijn tien mensen, allen met een twijfelachtig verleden, door een gastheer uitgenodigd die zelf niet komt opdagen. Ze zijn volledig van de buitenwe­reld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap.

Dan wordt er een van hen ver­moord... En nog een... En nog een... Wie van de tien is de moordenaar? Met een typisch Brits decor, goede kostuums en gepaste geluidseffecten is er veel aandacht voor detail. Zelfs de planten op het terras waaien in de zeewind.

De eerste vijf minuten wordt wat onwennig geacteerd, maar na de komische act van jet Pit is het ijs gebroken. Hier staan stuk voor stuk kundige acteurs die zorgvuldig in de huid van hun personage zijn gekropen.

Maar de verwachte suspense blijft uit, het wordt geen enkel moment echt spannend. Terwijl vrijwel iedereen in de zaal weet: uiteindelijk zal slechts een van de aanwezigen de moordenserie overleven.

Artistiek leider en regisseur Joop van der Linden koos voor een nieuw jasje in de vorm van humor en een vette knipoog. He­laas niet voor de absurdistische Britse variant, maar voor de oer­hollandse polderklucht.

En daar gaat het dan ook mis: het publiek lacht om alles, ko­misch of niet komisch bedoeld. Lovenswaardig dat het gezel­schap voor een eigen twist kiest, maar een toneelstuk dat zich er­gens tussen thriller en klucht be­vindt, kampt met een ernstige identiteitscrisis. Geen van beide genres komt daardoor echt uit de verf.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tien kleine negertjes

ARNHEM - Theater Het Hof staat momenteel met de voorstelling Tien Kleine Ne­gertjes op de planken.

Ook de reprise van de voorstel­ling Tien Kleine Negertjes, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Theater Het Hof, wordt door het publiek razend enthousiast ontvangen.

De mix van humor en spanning wordt van theaterkenner tot theaterleek bijzonder gewaar­deerd en iedere avond worden de spelers door bet publiek met een lang en gul applaus be­loond.

En ook al zijn enkele avonden uitverkocht, er zijn nog kaartjes beschikbaar.

In een eenzaam huis, op een verder onbewoond eiland, zijn tien mensen, allen met een niet al te fraai verleden, door een gastheer uitgenodigd, die zelf niet verschijnt. Ze zijn volledig van de buitenwereld afgesloten en aangewezen op elkaars ge­zelschap. Dan wordt er een van hen vermoord, en dan nog een, en nog een. Wie is de moordenaar?

Steeds weer beloond met gul en lang applaus

De voorstelling werd tien jaar geleden als een van de eerste producties van theater Het Hof zes weken lang voor uitverkoch­te zalen gespeeld. Daarom vond men bet gepast om na tien jaar de productie in reprise te ne­men met nagenoeg dezelfde cast als toen.

Het bekende verhaal van Agat­ha Christie is nog te zien tot en met 7 oktober. Iedere woensdag tot en met zaterdag wordt de voorstelling Tien Kleine Neger­tjes op de planken gebracht. Aanvang 20.30 uur.

Entree: 12 euro. Reserveren kan via telefoonnummer 0263514436. Theater Het Hof is gevestigd aan de Boekhorsten­straat 58 in Arnhem. Kijk ook op www.theaterhethof.nl.