STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

SERPENT, DE DROOM EN HET MEISJE

Van en door Xantippe. Regie: Lard Adrian. Coaching Ineke Eldering

Première: 23 november 2007

Xantippe wacht in vierde programma nog altijd op het wondertje van de volle bloei

 

door Martin Hermens

 

ARNHEM - Een try-out voorstelling is bedoeld om te kijken of alles wat je bedacht hebt ook werkt op toneel. Een productie is dan nog niet helemaal klaar, maar geeft al wel bloot waar het allemaal naar toe kan gaan. Wordt het een flop of een hit?

Het Arnhemse ensemble Xantip­pe wacht met knikkende knietjes op klokslag half negen vanavond. Dan beleeft hun vierde voorstel­ling de première in Theater Het Hof. Serpent kreeg die als titel mee. Uitgangspunt is dit keer een hilarische en kritische blik op de onderlinge relaties en dromen van vrouwen.

Net als in twee eerdere program­ma's maakt Xantippe gebruik van klassiek repertoire waarin dat the­ma wordt bezongen. Maar de drie zangeressen en de pianiste grijpen tussendoor net zo makkelijk terug naar lichtere genres. Kortom, een bonte mengeling van stijlen die soms op een wat ondoorzichtige manier in één voorstelling worden geperst.

In Serpent vind ik die creatieve knutselpartij niet overal even ge­slaagd. Het programma is te veel vanuit de muziekkeuze bedacht. De diverse vertellingen klotsen heen en weer. Het geheel hangt daardoor als los zand aan elkaar. Geen kwaad woord over de muzi­kale kwaliteiten van het viertal. Die zijn namelijk sterk aanwezig. Met gemak schakelen de vrouwen over van het ene genre naar het an­dere.

In hun spel maken ze enorme sprongen vergeleken met de vorige productie. Janneke Schaareman voelt zich zichtbaar meer en meer thuis op de planken. Tenar van Kooten Niekerk doseert haar dra­matische talent steeds beter. Cathelijne Maat groeit razendsnel als comédienne. En nieuwkomer Ida Gorissen lijkt een perfecte toevoeging aan het gezelschap.

Toch blijft het jammer dat Serpent de komende weken niet tot een echte tophit uitgroeit. De talenten komen niet tot volle bloei in deze vorm van theater. Het wachten is op een regisseur die dat wondertje bij Xantippe voor elkaar krijgt.