STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

BEDDEN

Tekst: Dimitri Frenkel Frank. Regie en decor: Joop van der Linden

Spel: Brit Vreenegoor en Joop van der Linden.

Première 24 februari 2007

Recensie De Gelderlander 26-02-2007

 

Sterke dialogen en pikante thema’s in nieuwe productie van Theater Het Hof

DOOR Nicole Beaujan

 

De hoofdrol is eigenlijk voor het tweepersoons bed in een sjofele hotelkamer. Verder kent het drieluik Bedden van Dimitri Frenkel Frank twee bijrollen, gespeeld door een duo veteranen van Theater Het Hof in Arnhem: Brit Vreenegoor en Joop van der Linden. Met zichtbaar plezier kruipen ze behoorlijk geloofwaardig in de huid van drie totaal verschillende types.

Ze spelen voor eigen publiek en kennen elkaar door en door. Dat moet wel positief bijdragen aan het gemak waarmee Vreenegoor en Van der Linden samen op het podium staan. Zeven keer eerder deelden ze het applaus in dit charmante theatertje.

Opvallend vaak koos regisseur Joop van der Linden voor een blijspel van de hand van Dimitri Frenkel Frank.

Oorspronkelijk bestaat zijn komedie Bedden uit vier delen, in Het Hof worden er drie gespeeld. Ze bevatten sterke dialogen en pikante thema's.

Elk deel toont dezelfde periode uit een relatie tussen twee personen. De scènes spelen zich af rond een bed, waarmee alle personages zo hun eigen relatie hebben: de diplomaat en de tolk, de fotografe en de psycholoog, de pornoster en haar manager.

Een moordaanslag onder het hotelraam vormt de rode draad voor de drie verhaallijnen. Ondersteund door de kostuums, de pruiken en de accessoires wisselen de acteurs als kameleons van accent en karakter. Zelden iemand zo overtuigend zien kokhalzen als Brit Vreenegoor.

Van der Linden wordt de gladde pooier, die vertedert als hij wanhopig verzucht: "Ik heb de wereld toch ook niet gemaakt."Ook de mise-en-scène zit zorgvuldig in elkaar: van de zeer natuurgetrouwe licht- en geluidseffecten tot de professionele attributen van de fotojournaliste. Twee korte pauzes geven het publiek de gelegenheid een drankje te halen en met elkaar te converseren.

Kortom: een aangename avond in een oerknusse ambiance.