STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

DE GOEDE MINNAAR

Regie en decor: Joop van der Linden.

Met: Lilian van den Berg, Donat Ontskul en Brit Vreenegoor.

Première 4 Juli  2009

CONVENTIONELE SUKKEL FRANS RAAKT VERSTRIKT IN AVONTUURTJES.

   Donat Ontskul (Frans) met Lilian van den Berg (Helen)...            ...en met Brit Vreenegoor (Janet)

RECENSIE: De Gelderlander, 6 juli 2009.

 

door: Martin Hermens
Arnhem – Eikenhouten meubelen, schilderijtjes aan de muur, Perzisch tapijtje op de eettafel. Precies zoals dat hoort bij burgerlijke mensen. Frans de Beukelaer zegt dat hij uitgeweken is naar de flat van zijn moeder voor een slippertje met de sexy Helen, maar zijn eigen stulpje zal er niet veel anders uitzien.


Mannen gaan sinds mensenheugenis vreemd. Omdat het gras aan de overkant groener lijkt dan thuis. Of, zoals anderen beweren, omdat mannen jagers blijven. Als je uit een oerfatsoenlijk milieu komt, is het lastig om je aan een buitenechtelijke relatie over te geven. Conventionele Frans wil het één keer in zijn leven meemaken. Na afloop zegt hij ‘dat ie dat nooit meer doet’. Maar even later wordt Helen ingeruild voor Janet en begint het circus opnieuw.
De Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon (hij is afgelopen zaterdag 82 jaar geworden) laat in zijn komedie De goede minnaar zien wat er gebeurt als een keurige meneer buiten het potje piest. Het levert een bonte aaneenschakeling van hilarische dialogen op, maar ook een moralistische boodschap die nog burgerlijker is dan Frans en zijn vrouw Thea bij elkaar. Want zeg nou eerlijk: zijn alle mannen die een slippertje maken monsters? En ligt het aan hen dat de goedhartigheid zo’n beetje van de wereld verdwenen is?
In De goede minnaar lusten ook de vrouwen er trouwens wel pap van. Helen (prachtig vertolkt door Lilian van den Berg) geeft ronduit toe dat de last heeft van lustopwellingen en daarin geen probleem ziet. Janet (een heerlijke rol van Brit Vreenegoor) wil haar man belazeren omdat hij dat met haar ook doet. Wraak dus.
Arme Donat Ontskul. Hij speelt de keurige man die beide vrouwen uitdaagt maar steeds met de gebakken peren zit. Bij Helen kan hij niet toegeven aan haar lustgevoelens, bij Janet zakt zijn eigen lust snel weg dankzij haar zware depressie. Kortom, veel lol beleeft hij niet aan zijn geplande avontuurtjes. Bij vlagen is Ontskul zo’n heerlijke stuntelige, overspel plegende sukkel die niet meer precies weet waarin hij is beland. Op die momenten is De goede minnaar van Theater Het Hof op zijn best.