STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

THEATER HET HOF SPEELDE TIJDENS HET THEATER AVENUE FESTIVAL SONSBEEK

'Arnhemse Henkie'

Naar een eenakter van Anton Tsjechow.

Bewerking en Regie: Joop van der Linden.

Spel: Joop van der Linden en Mars Teunisz

8-10-11 augustus 2013 en op 8-9-10 augustus 2014

Arnhemse Henkie' is een bewerking van ‘Tragicus tegen wil en dank’ van Anton Tsjechov, Deze bewerking, in een onvervalst  'Arnhems' accent, verhaalt over de brave burger Henkie, die iedere dag op en neer pendelt tussen camping en werk. Bij zijn vriend, de klokkenmaker doet hij zijn beklag, hoe hij door iedereen gebruikt wordt als boodschappenjongen. Hij vertelt van het reilen en zeilen op de camping en zijn werk en windt zich door kleine ergernissen steeds meer op. Uiteindelijk wordt hij zo tot waanzin gedreven, dat hij verandert in een potentiële moordenaar.

 

Tsjechov laat zien hoe aan een zeer ingrijpende daad iets heel onbenulligs ten grondslag kan liggen. Zijn stukken worden vaak erg zwaarmoedig en tragisch gespeeld, terwijl hij ze eigenlijk helemaal niet zo bedoeld had. Deze bewerking gooit er nog een heerlijke schep humor boven op. Met een Arnhems accent weet Van der Linden de sores van de man treffend te accentueren. Zo liet hij dat enkele jaren geleden al horen toen hij, evenals nu, samen met Mars Teunisz deze eenakter speelde in zijn eigen Theater Het Hof. Voor wie er destijds bij was zal Arnhemse Henkie een feest van herkenning zijn, de nieuwkomers wacht tijdens dit theaterfestival een heerlijk vermakelijke en enerverende verrassing.

 

Recensie Arnhemse Koerier 15-8-2013

 

Theater in het Sonsbeekpark

Lachen om Henkie

 

"Zes uur is zes uur en dan staat het eten op tafel. Of ik er nu ben of niet. En waar ik een hekel aan heb is aan lauw eten." Een typerende repeterende zin in de komedie Arnhemse Henkie die de acteur Joop van der Linden met een onvervalst Klarendals accent uitkraamt, luidt: "Ja toch, niet dan, nou dan."

 

door Herman Spinhof

 

ARNHEM - In zijn (bijna) mo­noloog krijgt hij al snel de lachers op zijn hand. Drie dagen lang trok hij er met drie voorstellingen per dag ruim duizend bezoekers. Zijn stem was bijna op bij de laatste voorstelling zondag. "De akoestiek in deze tent is niet goed. Ik heb moeite me tot achter in de zaal ver­staanbaar te maken." Afge­laden vol. Het publiek is dol enthousiast. "Ik vind het ge­weldig," zegt een vrouw van middelbare leeftijd. "Hier ga ik vaker heen." Een andere bezoeker kent het theater en komt er geregeld. "Het is klein, je zit niet in een grote zaal, maar aan een tafeltje met drankje en een hapje. Er kunnen maximaal negentig mensen in." Theater Het Hof zit al enkele tientallen jaren in een zaal van een voor­malige school aan de Boekhorstenstraat in het Spijker­kwartier. Het is een van de kleinste theaters van Neder­land. Intiem en gezellig. Echter ondanks de succes­sen en het voor grote groe­pen aansprekende theater heeft de gemeente de jaar­lijkse subsidie van 45.000 euro gestopt.

Vanwege de protesten en de steun is er nu een 'overgangs-financiering' tot eind van het jaar. Een commis­sie buigt zich dan wederom over de culturele waarde van het theater voor de stad. Of het theater blijft, is onge­wis. Steun kan het theater goed gebruiken. Zie www. theaterhethof.nl

Dit najaar: Shirley Valentijn (tragiko­medie, 4-21 sep.) en Een bijzondere dag (naar de film Una Giornate Particulare, 25 sep.-5 okt.).

 

Arnhemse Koerier 4 augustus 2014.

 

Theater Het Hof op Sonsbeek.

Arnhem - Theater Het Hof is opnieuw present op ‘De Sonsbeek Avenue’ in Arnhem. Dan speelt Joop van der Linden de komische eenakter ‘Ernhemse Henkie’, een hoogst-persoonlijke bewerking van de eenakter Tragicus tegen wil en dank van de Russische schrijver Anton Tsjechow (1860-1904)

Deze komisch enakter roept een zorgeloze lach op bij toeschouwers in de leeftijd van tien tot honderd jaar. Mars Teunisz is als klokkenmaker zijn tegenspeler in deze bijzondere productie van Theater Het Hof. Bij hem lucht Henkie zijn hart. Jong en oud kan het zien op de Sonsbeek Theater Avenue en wel op vrijdag 8 augustus om 15.35 en om 17.05 uur en op zaterdag 9 en zondag 10 augustus om 14.00 en 16.20 uur in de Paradetent, locatie 44.

Een voorstelling die we de liefhebbers van eenakters van harte aanbevelen.