STARTPAGINA.
EMAIL.
HET THEATER.
EERDERE PRODUCTIES.
JOOP.

 

SPIEGELS (reprise)

Tekst: Dimitri Frenkel Frank
Regie en decor: Joop van der Linden
Met: Brit vreenegoor en Joop van der Linden
Première: 28 juli 2012

Dilemma's in 'Spiegels' van

Dimitri Frenkel Frank

De Gelderlander vrijdag 29 juni 2012    

Interview door Maarten Reith

 

Dilemma's en twijfels die iedereen herkent, zijn de basisingrediën­ten van Spiegels, een ko­medie van Dimitri Frenkel Frank. Zeven jaar nadat Theater Het Hof het stuk op de planken bracht, voert Joop van der Linden het opnieuw ten tonele, dit keer met Brit Vreenegoor als zijn tegenspeelster. Van een reprise wil hij niet spre­ken. "Ik speel het nu met een ande­re actrice, bovendien ben ik zeven jaar verder", zegt de theatermaker. "We zijn veel dieper in de tekst ge­doken en boren andere lagen in het stuk aan waar ik in de eerste versie aan voorbij was gegaan. "Spiegels is een komisch tweeluik, waarbij telkens een schrijver door een journaliste wordt geïnter­viewd. Het contrast tussen de twee delen is zeer groot. "De schrijver in deel één is van het kali­ber Grote Schrijver. Ik moet vaak denken aan Gerrit Komrij", zegt van der Linden. "Hij schrijft goede boeken maar verkoopt amper, hij slaat bijna door in zijn fanatisme en doet geen enkele concessie. De journaliste is totaal het tegenover­gestelde en snapt hier niets van." In deel twee is de schrijver juist de luchtige en is de journaliste zwaar op de hand. "Dit speelt in Italië, waar een beroemde en succesvolle pulpschrijver van kasteelromanne­tjes bezoek krijgt  van een journalis­te die heel gedreven is, links intel­lectueel, altijd op zoek naar de waarheid. Ze vraagt de schrijver naar de maatschappelijke relevan­tie van zijn boeken." In deze setting verwerkte Dimitri Frenkel Frank veel van zijn eigen dilemma's en twijfels. Zoals het spanningsveld tussen commercieel zijn en diepgang willen  hebben, of tussen altijd eerlijk zijn en soms een loopje met de waarheid ne­men als dat net beter uitkomt. „De dialogen zijn als gesprekjes die je zelf in je hoofd kunt hebben. Je kunt net zo makkelijk argu­menten verzinnen om iets niet te doen als om iets wel te doen. Je krijgt zeker antipathie voor bepaal­de personages in het stuk, maar hun argumenten zijn allemaal even sympathiek", zegt Van der Linden. „Spiegels geeft geen antwoorden maar schetst de dilem­ma's en confronteert het publiek hiermee. Het is een komedie met een serieuze ondertoon."

 

De Zondagkrant 24 juni 2012

'Niemand gaat zo lang weg'

Interview DOOR NICOLE VAN DER VELDEN

 

Het Hof heeft vertrouwen in zomervoorstelling

 

ARNHEM — Ook dit jaar speelt er weer een zomerproductie in Theater Het Hof: Spiegels is te zien van 28 juni tot en met 28 juli. Zeven jaar geleden was dit komische tweeluik van Dimitri Frenkel Frank daar ook al te zien. Nu in een nieuw jasje en met andere spelers. Zondagkrant Arnhem sprak met Joop van der Linden van Het Hof: 'Spiegels verdient een reprise.' Lezers van de Zondagkrant kunnen vrijkaartjes voor de voorstelling winnen door een mailtje naar Het Hof te sturen.

 

`Spiegels' staat garant voor messcherpe dialogen, herkenbare personages en sterke siuaties. Waar in het eerste deel van Spiegels een goedbedoe­lende journaliste volledig door de mangel wordt gehaald door een gerenommeerd schrijver, zien we in het tweede deel een (andere) schrijver onderuitgaan door  toedoen van een (andere) journaliste. De twee komedies staan als een spiegel tegenover elkaar.

 

Een bijzonder stuk?

Ja, Spiegels laat alle mense­lijke karaktertrekken zien. Aan de ene kant wil je eerlijk zijn, maar aan de andere kant loop je tegen menselijke wensen aan waardoor je handelt in strijd met hoe je eigenlijk wilt zijn.

 

Is het stuk nog actueel?

Het stuk is dan wel in 1976 geschreven, de situaties en thema's zijn actueler dan ooit! Ook nu wankelt de wereld en is er sprake van een crisis. Aan de ene kant wordt gezegd dat het consumptieniveau omlaag moet in verband met het mi­lieu, aan de andere kant moet diezelfde consumptie juist om­hoog vanwege de werkgelegenheid. Toen ik dat las dacht ik: verrek, 36 jaar geleden speelde dat ook al..

 

Genoeg publiek in de zomer?

Mensen gaan echt niet allemaal zes weken op vakantie. Boven­dien is er in die periode niet veel te doen op theatergebied. Voor zover ik weet zijn alle theaters in Arnhem dicht. Natuurlijk is een zomerproductie wel een risico. Tijdens een hittegolf komt er vrijwel geen publiek. Maar de afgelopen jaren heeft het in juli veel geregend...